Functie: docent
Ik ben Zuid-Afrikaans, geboren en getogen op een familieboerderij in het noorden van het land ten zuiden van Johannesburg. Voor mijn studie ging ik naar de Universiteit van Stellenbosch, helemaal in het zuiden, waar ik cum laude afstudeerde in theologie zowel als filosofie en Afrikaanse en Nederlandse letterkunde. Mijn magister in filosofie behaalde ik ook cum laude met een studie over metaforische taal, gepubliceerd als monografie in het Afrikaans en een aantal jaren als handboek in de taalfilosofie voorgeschreven aan een aantal Zuid-Afrikaanse universiteiten. Mijn licentiaat in theologie behaalde ik eveneens cum laude met een studie over metaforische theologie en ontvangt in 1984 legitimatie als proponent-predikant in de protestantse denominatie waartoe ik en mijn voorgeslachten behoren. Voor mijn promotiestudie (óók aan mijn alma mater) deed ik dankzij een Nederlandse studiebeurs in 1989 onderzoek in Utrecht en Leuven onder leiding van C.A. van Peursen en promoveerde in 1990 met een dissertatie over de beschouwingen van Husserl en Wittgenstein over de relatie tussen taal en ervaring. In 2014 heb ik ook de BKO gehaald aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Over de jaren heen heb ik in verschillende tijdschriften en collecties poëzie gepubliceerd, een selectie van mijn gedichten is in 2008 opgenomen in de Groot Verseboek, kanon van poëzie in het Afrikaans, mijn bundel, Doodmenslik, gepubliceerd in 2018 is gekozen voor de kortlijst van SALA (South African Literary Awards).
In 1985 ben ik begonnen als universitair docent in filosofie aan mijn alma mater, waar ik ook in 1998 hoogleraar werd met een inaugurele reden over “filosofie als roeping” en ook later diende als departementshoofd. Ik ben gastdocent/-hoogleraar/-onderzoeker geweest voor kortere perioden of zelfs een volle academische jaar aan universiteiten in Leuven (1995-1996, 2000, 2004), Antwerpen (2006, 2007), Tilburg (2004), Nijmegen (2005), Salzburg (2005) en Heidelberg (2017). In 2008 werd ik benoemd als leerstoelhouder godsdienstfilosofie, apologetiek en encyclopedie van de godgeleerdheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en bekleedt de leerstoel tot 2020. In dié rol bouwde ik een departement op in godsdienstfilosofie en vergelijkende godsdienstwetenschappen, onder anderen door de vestiging van nieuwe leerstoelen in Boeddhisme in dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities, humanisme in relatie tot religie en seculariteit, de epistemologie van religieuze diversiteit, en comparatieve theologie en hermeneutiek, stichtte en diende ik als directeur van ACCORD (Amsterdam Centre for the Study of Cultural and Religious Diversity), een forum voor multidisciplinaire onderzoek over interculturele en –religieuze ontmoeting en dialoog in wisselwerking met gemeenschappen en beleidmakers in de samenleving. Ik heb reeds meer dan 25 keer opgetreden als spreker bij internationale conferenties, 5 boeken en 30 artikels in peer-reviewed journalen gepubliceerd in mijn vakgebied over onderwerpen vanaf taal- en cultuurfilosofie tot godsdienstfilosofie, hedendaagse continentale filosofie, interculturele filosofie, multiculturalisme, en Afrika-denke, en meer dan 25 magistertesissen en 12 promoties op deze gebieden begeleidt. Mijn huidige onderzoek focust vooral op metafysica-kritiek, hedendaagse atheïsme en post-theïstische ontwikkelingen in de hedendaagse cultuur- en godsdienstfilosofie, zowel als op interculturele filosofie en filosofie en levenskunst.
De I-UA is voor mij een prachtig initiatief wat ik van harte ondersteun. Voor mij is het van groot belang dat I-UA studenten ook kennismaken met wat de Westerse filosofische tradities en huidige ontwikkelingen te bieden hebben aan inzicht, wijsheid en levensvaardigheden om als moslim theoloog een contextuele bemiddelaar van geloof, zingeving en levensbeschouwing in multiculturele samenlevingen te zijn. Daarvoor wil ik mij graag inspannen.